DE APARTHEID

SAMENVATTING

In deze tekst zie je heel veel info over Nelson Mandela ik: Miloud Elbazzaz vertel over dit onderwerp. De apartheid is begonnen in 1948 en eindigde op 1990 en nu ga ik jullie vertellen wat er allemaal is gebeurt in die tijd.

 

De blanken mensen waren altijd beter en mochten meer dan de bruine mensen bijvoorbeeld: naar het zelfde zwembad gaan op een bankje zitten en ga zo maar door. Maar die mensen werden ook als slaaf gebruikt en er stonden ook bordjes waar op stond: only whites (alleen blanken). Maar de  bruinen mensen mochten dat niet want die zijn bruin. Nelson Mandela was de man die opkwam voor alle bruinen mensen in zuid-Afrika Namibië (Nelson Mandela is zelf ook bruin). Nelson Mandela moest levenslang in de gevangenis (levenslang is niet echt levenslang maar héééééél lang) en toen de apartheid werd afgeschaft mocht Nelson Mandela uit de cel en werd gekozen als President toen hij 75 jaar was.

Nelson Mandela

Geboren: 18 juli 1918

Overleden: 5 december 2013 Johannesburg

Politieke partij: AN Partner: Evelyn Ntoko Mase (1944-1957) Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela  (1958-1996)

Het was groten armoede in die landen het was niet eerlijk vonden veel mensen. Vooral natuurlijk de blanken, want die mochten eerst alles met één groep en nu komen de bruine mensen erbij, dat vonden dus de blanken héééél vervelend.

maar natuurlijk was Nelson Mandela het daar niet mee eens daarom nam hij het op tegen de blanken,hij heeft het gewonnen zoals iedereen al weet en daarom is hij president geworden.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen de blanken  in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij. Samen met president de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor “hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika”.

Mandela woonde bij Fort Hare University en de Universiteit van Witwatersrand, waar hij rechten studeerde.

 

Gr. Miloud Elbazzaz hieronder nog wat linkjes.

Author: Miloud Elbazzaz

hoi ik ben Miloud Elbazzaz ik ben 9 jaar en ben geboren in 2005. Ik hou van voetbal en tekening, ik speel graag buiten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share This Post On

7 Comments

 1. goed hoor miloud je kent er veel van

  Post a Reply
  • dankjewel voor jullie reacties, opmerkingen en verbeteringen.

   Gr Miloud.

   Post a Reply
  • dankjewel iedereen voor e typen van jullie reacties en als je over dit bericht, typ het maar

   Post a Reply
   • goed hoor miloud

    Post a Reply
 2. Super mooi geschreven, wij zijn trots op je mama papa

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *