De tachtig jarige oorlog

Wat voor oorlog is de 80 jarige oorlog?

Dat de oorlog tegen de protestanten en de katholieken. De protestanten vonden het niet eerlijk dat ze niet zelf mochten bepalen waar ze in geloofde. Ze moesten katholiek zijn.

Wat was hun actie?

Als ze geen katholiek waren dan werden ze op de brand stapel neergelegd. Je hebt ook een andere naam voor die oorlog de beeldenstorm. Want ze maakten alle beelden stuk van de katholieke kerk.

 Van wie moesten ze katholiek zijn?

Van de Spaanse koning. Die was katholiek. En toen in die tijd was Nederland was een kolonie van Spanje. Als je niet katholiek was dan werd je op de brandstapel neergelegd.

Willem van Oranje

Die man heeft zijn leven gegeven voor de mensen in Nederland.

Maar hoe dan?  Hij was eerst bevriend met de Spaanse koning, alleen hij vond het niet eerlijk dat de protestanten op de brandstapel werden gelegd. Dus hij ging actie ondernemen.

De protestanten

De protestanten maakten alles kapot in de katholieken kerken, zelfs de schilderijen. Want in de bijbel stond dat de rijken [moniken en nonnen] voor de arme moesten zorgen, maar wat deden ze alles voor hun zelf bewaren. Dat vonden ze niet eerlijk. De 80 jarige oorlog duurde van 1568 tot 1648.

willem van oranje

 Mijn mening

als ik in die tijd levde dan zou ik net alsof doen of ik katholiek was, en dan nog maar hopen dat ze me niet betrappen en ik zou schuilen in een huisje ver van het volk en als ik geen huisje kon vinden dan zou ik in opstand komen. als ze de katholieken dan aanvallen dan heel hart weg rennen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Esmeé Juana

ik ben Esmée mijn hobby's zijn schrijven, spelletjes doen, spelen, kletsen, zwemmen. ik ben 8 jaar

Share This Post On

7 Comments

 1. cool artikel knap dat je dit weet :)

  Post a Reply
 2. wow esmee wat knap van je erg knap

  Post a Reply
 3. wow esmee wat knap vanje nu kan ik weer iets leren ik sta er onderste boven van

  Post a Reply
  • dankje wel voor je reactie ik heb er ook nog een verhaal overgeschreven als je er meer van wid weten kijk dan naar klokhuis en schooltv.nl dan leer je er meer over

   Post a Reply
   • oke dokie G.t nick

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *