Het dierenrijk

Deze week zijn de kinderen begonnen met de brede opdracht ‘het dierenrijk’ dat past bij het nieuwe kernconcept evenwicht en kringloop. De kinderen zijn razend enthousiast over dit kernconcept en vinden het erg leuk om een dierentuin en een dierentuingids te ontwerpen. Het kernconcept evenwicht en kringloop is op 26 februari begonnen. We hebben toen een heerlijke opening gehad in de bossen, daar hebben de kinderen levend stratego gedaan. Het bekende spel alleen dan in een nieuwe jasje. De kinderen mochten nu als dieren het bos in en bepaalde dieren waren hoger in ‘rang’ dan anderen. Zo ontstond er een heel leuk nieuw spel dat er enthousiast ontvangen werd door de kinderen. Een aantal foto’s van deze opening zijn te vinden in het fotoalbum of onderaan dit bericht.

 

Brede opdracht

Woensdag heb ik in de klas een prezi laten zien die Kim en Marijke hebben ontworpen tijdens de cursus 21st century skills. In deze prezi, een soort powerpoint, kregen de kinderen de uitleg over de brede opdracht. We noemen dit zo voor de kinderen maar eigenlijk zijn het leerarrangementen. In deze arrangementen bedenken wij doelen die passen bij de kinderen en hun ontwikkeling. Deze doelen komen van de vakgebieden zoals spelling, rekenen en taal. Maar ook vragen we vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, omgang met ICT middelen en samenwerken. De doelen voor deze brede opdracht zijn te vinden in de pdf onderaan de pagina. Leuk om thuis eens (samen) door te nemen om te kijken waar we de komende weken aan gaan werken.

Een aantal kinderen hebben besloten om een website te maken om de plannen, de dierentuingids en alle andere informatie mee te delen. De kinderen hebben vandaag een workshop gekregen van mij om pagina’s aan te maken en te vullen. De volgende workshops zullen gaan over het invoegen van plaatjes e.d. De kinderen zijn enorm enthousiast en leren tijdens deze brede opdracht ontzettend waardevolle vaardigheden/competenties. De websites zijn binnenkort te bewonderen als er wat meer inhoud op is geplaatst door de kinderen. Volg ons op twitter om op de hoogte te blijven over de websites van de kinderen en de brede opdracht.

 

 Workshop

Dinsdag 5 maart heb ik voor de directies van Xpect Primair een workshop ‘Het creeren van leerarrangementen’ gegeven. Angela had gevraagd of ik deze workshop wilde verzorgen tijdens de studietweedaagse van de directies. Het thema van deze studietweedaagse was Leiderschap in de 21ste eeuw en leiding geven aan veranderingen. Ik vond het erg spannend om deze workshop voor 40 personen te verzorgen. Er waren directieleden, collega’s uit het MT en leerkrachten aanwezig. De inhoud van mijn presentatie ging over de theorie achter de 21st century skills, de hogere denkniveau’s (taxonomie van Bloom) en wat ik als leerkracht nodig heb van mijn directie. Ook heb ik in de workshop twee voorbeelden laten zien van leerarrangementen die wij in unit 3 hebben gemaakt. De opdracht van vorig jaar, het ontwerpen van waterraketten, en de opdracht van dit jaar, het ontwerpen van een school, kwamen aan bod. De mensen waren erg enthousiast en ik heb al van meerdere directeuren een verzoek gekregen om deze workshop eens voor leerkrachten te verzorgen. Zodat juist zij ook inspiratie krijgen om met leerarrangementen en 21st century skills aan de slag te gaan.

 

Bring Your Own Device (BYOD)

Sinds een aantal weken mogen kinderen van de Maansteen een apparaat meenemen naar school. Dit is iets wat ik voor onze klas heb bedacht om eens te bekijken wat voor kansen en mogelijkheden er zijn. Hier hebben wij het donderdag in de teamvergadering kort over gehad. Het is belangrijk om te weten dat dit niet verplicht is, en we er zeker bewust van zijn dat niet alle kinderen een apparaat hebben en/of die mee naar school willen/mogen nemen. Er zijn altijd laptops aanwezig in de klas en ik neem ook altijd mijn iPad mee naar school. In het BYOD idee zie ik ontzettend veel kansen voor kinderen om zich te ontwikkelen maar het roept natuurlijk ook vragen op. Dat begrijp ik en die wil ik dan ook graag met jullie bespreken. Heb jij hier een mening over, of heb je hier ook ideeën over hoor ik dat graag van je. Ik zie het als een zoektocht waar we samen, ouders, kinderen en wij als team een weg in moeten vinden. Laten we vooral de kansen benutten en kijken naar wat dit ons kan brengen met het oog op de toekomst. De kracht hiervan is te zien in de onderstaande foto:

Daarnaast is het belangrijk dat wanneer er apparaten mee naar school worden gebracht, wij als school niet aansprakelijk zijn voor eventuele schade en/of diefstal. De apparaten worden op school in de klas gebruikt, wanneer ze niet worden gebruikt worden ze opgeborgen in een laatje. De apparaten blijven ook in de klas en gaan niet mee naar buiten.

De afgelopen twee weken heb ik een hoop foto’s via twitter verspreid, die foto’s heb ik gebundeld en in een nieuw mapje in het fotoalbum gezet. Je kunt ze vinden onder Evenwicht en Kringloop. Ook vind je af en toe een aantal tweets van kinderen die een nieuwe topscore hebben gehaald met een bepaald spel. Dit kan zijn via de app QuickMath of Rekenkoning. Die tweets zien er dan zo uit. Op het einde van de tweet staat dan de naam van het kind dat deze score gehaald heeft. Komende week zal ik de lijst met educatieve apps afmaken zodat ik die met jullie kan delen. Het is fijn wanneer kinderen een apparaat meenemen deze apps zijn geïnstalleerd, zodat ze op school aan de slag kunnen met didactisch en educatief verantwoorde apps.

Ik wens jullie een heel fijn weekend en we spreken en zien elkaar weer volgende week. Wel heb ik nog twee vragen.

Denken jullie nog aan het doorgeven van de voorkeursdata voor de portfoliogesprekken?  En een vraag vanuit groep 8 over de musical. We zoeken een aantal ouders die willen rijden voor de musical van groep 8. Er hangt een poster op de deur waarop je kunt aangeven of je op 23 juni kunt rijden voor de musical van groep 8.

Download de brede opdracht

 

Fotoalbum

[nggallery id=56]

 

Author: Meneer Jos

Jos is 28 jaar en werkt op basisschool Klinkers. Hij schrijft over apps en webtools en allerlei bijzonderheden die hij meemaakt als 'man voor de klas'. Daarnaast werken de kinderen van unit 3 als journalist voor het digitaal persbureau en schrijven artikelen over onderwerpen die hen bezighouden.

Share This Post On

2 Comments

  1. welk cernconsept krijgen wij ijgenlijk

    Post a Reply
  2. Dank voor de uitgebreide informatie.
    Het belooft weer een leuke en inhoudelijk sterke uitwerking te worden van het kernconcept.
    Siem verheugt zich op de brede opdracht en vond het levend stratego hartstikke leuk.
    Hein Eikenaar

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Leerarrangementen, journalisten en apps | Digitaal persbureau & weblog - […] in de klas. Enkele voorbeelden zijn. Het maken van een waterraket (2), het ontwerpen van een dierentuin, het ontwerpen van…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *