Missie 1: Waterraket

Na twee weken bouwen, lezen, samenwerken, overleggen en rekenen was het dan eindelijk zover. De waterraket zou de ruimte in gaan.. De kinderen waren ontzettend enthousiast en vonden het lanceren spannend. De groepjes hebben de afgelopen weken een waterraket gebouwd vanuit een handleiding. Voor alle onderdelen moesten ze betalen, of ze mochten het van thuis meebrengen. De kinderen waren erg creatief en vindingrijk in het omzeilen van deze betalingen.

Ze hebben geleerd om met cheque’s te werken, een kasboek bijhouden, een budgetberekeing maken en natuurlijk een hoop zaken overleggen. Voor mijn hulp moesten ze 3 euro per vraag betalen. Het gevolg: Veel kinderen gingen met elkaar overleggen of alleen voor moeilijke vragen werd mijn hulp ingeroepen. Ondertussen kon ik in mijn ‘winkeltje’ allerlei materiaal en gereedschap verhuren en verkopen om de waterraketten te maken.

Woensdag 25 januari was het dan eindelijk zover. We gingen na de grote pauze naar buiten om de raketten te lanceren. In het begin deden niet alle raketten het even goed, er zat teveel water in. We hadden het verkeerd berekend. Na wat aanpassingen met de brandstof en wat andere ventielen en kurken geprobeerd te hebben, kregen we alle raketten de lucht in.

Een aantal kinderen willen nog een verbeterde versie maken en de raket nog hoger de lucht in te schieten, ik wens ze daarbij heel veel succes.

Binnenkort gaan we beginnen met Missie 2. Wat dat precies voor missie is krijgen de kinderen snel te horen, misschien kan groep 5 al een tipje van de sluier oplichten. Ik heb ontzettend genoten en ben heel trots op mijn kanjers. Zeker als je weet dat deze opdracht voor de bovenbouw is.

Veel kijkplezier!

 

De brede opdracht die hoort bij het kernconcept tijd en ruimte. De kinderen hebben een waterraket gemaakt die ook echt gelanceerd is. In dit filmpje zie je een stukje van de voorbereiding en de lancering zelf.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Author: Meneer Jos

Jos is 28 jaar en werkt op basisschool Klinkers. Hij schrijft over apps en webtools en allerlei bijzonderheden die hij meemaakt als 'man voor de klas'. Daarnaast werken de kinderen van unit 3 als journalist voor het digitaal persbureau en schrijven artikelen over onderwerpen die hen bezighouden.

Share This Post On

2 Comments

  1. Wat een gaaf onderwijs!

    Post a Reply
  2. Geweldig filmpje hoor? Dit is een mooie impressie van de totale brede opdracht. Die ga ik binnenkort gebruiken bij een netwerkbijeenkomst.

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Leerarrangementen, journalisten en apps | Digitaal persbureau & weblog - […] kinderen vaak een brede opdracht, uitgevoerd in de klas. Enkele voorbeelden zijn. Het maken van een waterraket (2), het ontwerpen…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *