Missie 1: Waterraket

De eerste brede opdracht van dit kernconcept is het bouwen van een waterraket. De raket kan, als het goed gemaakt is, echt opstijgen d.m.v. water en lucht(druk).

De kinderen zijn na de opening van het kernconcept enthousiast aan de slag gegaan. Ik heb ze in groepjes van vier ingedeeld en ze kregen de opdracht uitgelegd. Het was een opdracht voor de bovenbouw dus heb ik de nodige dingen aan moeten passen. Eigenlijk zouden ze een budget krijgen van 1.000.000 euro maar dat zijn te moeilijke bedragen voor groep 4 en 5. Dus dat heb ik veranderd in 1000 euro. Daarvan moesten ze een budgetberekening maken. Wat gingen ze kopen in mijn ‘winkeltje’ en wat nemen ze van thuis mee. Er waren al gelijk groepjes fanatiek taken aan het verdelen en briefjes aan het maken wie wat mee moest nemen. Jullie hebben daar thuis natuurlijk het een en ander van gemerkt.

Ook hebben ze geleerd om in een kasboek te werken en cheque’s uit te schrijven. Alles moest kloppen in het kasboek en op de cheque. Er is een hele handel ontstaan in de klas, kopen/verkopen, bedragen uitrekenen prachtig om te zien!

Ook hebben de kinderen een bouwtekening en logboek bij moeten houden. Iedere dag na de workshoptijd hebben de kinderen in het logboek opgeschreven wat ze gedaan hadden. Stap voor stap kwam er al een echte waterraket tevoorschijn. Nu na bijna twee weken werken zijn de meeste groepjes klaar. Dinsdag 24 januari gaan we de raketten met een aantal klassen proberen te lanceren. Tot die tijd zijn we nog druk bezig om het een en ander te bouwen. Na deze missie zal er een volgende komen. Daarover de volgende keer meer..

Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze berichten

Author: Meneer Jos

Jos is 28 jaar en werkt op basisschool Klinkers. Hij schrijft over apps en webtools en allerlei bijzonderheden die hij meemaakt als 'man voor de klas'. Daarnaast werken de kinderen van unit 3 als journalist voor het digitaal persbureau en schrijven artikelen over onderwerpen die hen bezighouden.

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Leerarrangementen, journalisten en apps | Digitaal persbureau & weblog - […] een brede opdracht, uitgevoerd in de klas. Enkele voorbeelden zijn. Het maken van een waterraket (2), het ontwerpen van een…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *