Natuur (Dieren)

Gemaakt door Thomas en Stan.

Onderaan een quizūüĎćūüĎćūüĎć

Oerwoud.

Oerwouden¬†zijn¬†in zuidoost Australi√ę.

In Laos, de¬†Filipijnen,¬†Maleisi√ę, ¬†Indonesi√ę , Vietnam, Thailand en Myanmar liggen grote tropische regenwouden. De¬† grote bedreigingen zijn olie maken en bomen kappen. En dan gaan veel dieren¬†dood. En de¬† olie wordt het snelst van alle olie gebruikt. En bijna op ¬†alle eilanden zijn er al boomkappingen geweest. Ze kappen de bomen om voor de olie pijpen. En van olie maken ze producten. Kaarsen zeep en nog veel anderen dingen.

 

Dieren.

Maleise tijger

De tijger behoort familie van de katten. Er zijn 6  verschillenden soorten, ieder van hen heeft een kenmerk aan zijn specifieke vacht kleur de Maleise tijger is de enige soort die in het oerwoud voor komt.

Kolibrie.

 

Kolibries komen uitsluitend uit voor in Amerika voornamelijk in de tropische en subtropisch  gebieden voor . Er zijn ongeveer 320 soorten bekend. De lengte varieert van 6 cm tot 18 cm. Van de grootse . Op het menu staan insecten en nectar .Kolibries ze kunnen op 2 manieren vliegen heel snel of op een plaats. Als ze op een plaats in de lucht blijven staan maken ze meer dan  50 slagen per seconden .

Terwijl ze voor een bloem stilhangen zuigen ze met hun tong de nectar uit de bloem. Ze bestuiven de plant dan ook direct doordat er stuifmeel aan de snavel kan blijven plakken. De verschillen in grootte, kleur en snavelvorm hebben te maken met de verschillen in levenswijze en voeding van de Kolibries. Ze hebben zich meestal gespecialiseerd in bepaalde bloemen. Alle soorten hebben een prachtige gekleurd verenkleed. De bonte kleuren worden veroorzaakt door de wisselende weerschijn van het licht. De eieren worden in een zacht nest uitgebroed. Het nest bevindt zich tussen grashalmen, varenbladeren of op een andere plek dicht bij de grond. Kolibries leggen 1 tot 2 eieren die enigszins langwerpig zijn. De kleine vogel verdedigt zijn jongen op moedige en agressieve wijze. Hierdoor jaagt hij soms zelfs grotere vijanden op de vlucht.

 

boom kappingen

Regenwoud kan worden aangetroffen zowel in gematigde als in tropische klimaten  geval is sprake van een tropisch regenwoud.

De grootste tropische regenwouden zijn het¬†Amazone Amazonebekken en rond de evenaar in Congo Democratisch Republic of Congo, en in Indonesi√ę.

Gematigde regenwouden komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, in Oceani√ę, in voormalig Joegoslavi√ę, in Georgi√ę, in China en in Japan.

Cambodja voor ongeveer 52% uit regenwouden. Het eiland Saba is begroeid met secundair regenwoud. Het centrale plateau in het zuiden van India kent een begroeiing van palmbomen met regenwoud naar de regenachtige zuidwestkust toe. De regenwouden beslaan ongeveer 14% van de totale landoppervlakte.

 Zee.

Een zee is een grote hoeveelheid zout water, die verbinding staat met andere zee of met een oceaan die ook als zee kan worden aangeduid, zij¬† het dat oceaan een zelfstandig geheel vormt met een eigen circulatie zeestroom.¬†Een zee daarentegen, heeft een bodem die bij een continent behoort continentaal . Als de verbinding tussen zee√ęn smal is en uit een of meer zeestraten ¬†bestaat, spreekt men van een binnenzee.

Zee√ęn worden gevoed door¬†rivieren ¬†en door regenwater.

zeestroming .

Het water op aarde is continu in beweging. Door de¬†getijdenwerking beweegt het water in de oceanen en de randzee√ęn daarvan zich iedere dag heen en weer. Door verschillen in dichtheid als gevolg van o.a. temperatuur en zoutgraan , ontstaan zeestromingen die voor watertransport over onze planeet zorgen. Door het¬†Coro draaien deze stromingen op het¬†noordelijk halfrond ¬†doorgaans tegen de klok in, op het zuidelijk halfrond met de klok mee. De zeestromingen zijn √©√©n van de belangrijkste factoren in het klimaat op aarde. De Golfstroom bijvoorbeeld, voert warmte vanuit het Cara√Įbisch gebied naar Europa, wat er de oorzaak van is dat Europa een milder klimaat heeft dan bijvoorbeeld Canada of Siberi√ę. Doordat zee langzamer opwarmt en afkoelt dan land, is de invloed van de zee op het klimaat overal matigend.

dieren onderwater

 

Een goudvis (Carassius auratus oranda).

vissen

Vissen (Pisces) zijn in het water levende gewervelde dieren die in de regel ademhalen met kieuwen . De meeste vissen zijn koudbloedig, maar sommige grotere soorten vertonen warmbloedige trekjes. Vissen komen over de hele wereld voor. Er zijn ruim 32.000 bekende soorten,1 in meer dan 500 families  onderverdeeld en er wordt met regelmaat een nieuwe soort ontdekt.

Vis vormt voor mensen een voorname voedselbron. De vis  heeft ook een belangrijke cultuurhistorische en symbolische betekenis.

 

haaien

De haaien (Selachimorpha, ook wel Euselachii) behoren tot de kraakbeenvissen . De oudste bekende fossielen van haaien dateren van meer dan 425 tot 455 miljoen jaar geleden.1 Er zijn meer dan 1000 soorten beschreven kraakbeenvissen, waaronder ongeveer 400 soorten haaien en 600 soorten roggen en pijlstaartroggen en ongeveer 30 soorten hol draakvissen  en chimeren, meestal diepzeevissen waarover vaak nog weinig bekend is.[
Haaien zijn bij het grote publiek vooral bekend door de (voor de mens) gevaarlijke soorten, maar van de ongeveer 400 soorten zijn slechts vier of vijf soorten als gevaarlijk aan te merken. De meeste haaien zijn slanke, gespierde en snelle dieren die een lengte bereiken van rond de 1 à 2 meter. Het zijn bijna allemaal predatoren (roofvissen) die leven van gewervelde dieren (meestal vissen maar ook zeezoogdieren en vogels), grote kreeftachtigen en weekdieren .

dolfijnen

 

 

Dolfijnen (Delphinidae) zijn een¬†familie ¬†van in zee levende walvisachtigen. Ze worden ook wel dolfijnachtigen, zeedolfijnen of echte dolfijnen (in tegenstelling tot de grondeldolfijnen) genoemd. Ze vormen een familie uit de onderorde der tandwalvissen (Odontoceti) en komen voor in alle wereldzee√ęn.

Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De kleinste dolfijn is de Havisidedolfijn, met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 40 kilogram. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, waarbij mannetjes tot 9,8 meter lang kunnen worden en 5,5 ton kunnen wegen.

Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten zitten behoorlijke verschillen: orka’s pakken bijvoorbeeld veel grotere prooien (onder andere zeeroofdieren) dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft .

 

Savanna

Een savanne is een tropisch of subtropisch graslandschap met verspreid groeiende boomgroei. in de savanne is gras overheersende vegetatie gemengd met kruiden.

leeuwen

Leeuwen zijn hele grote en sterke roofdieren. Een leeuw kan wel 250 kilo wegen. Als een leeuw een goed gebit heeft hij 30 tanden. waarvan 12 snijtanden 6 boven tanden en 6 beneden tanden, 4 hoek tanden ( 2 boven en 2 beneden ), 6 valse kiezen boven en 4 beneden 2 ware kiezen boven en beneden sommige tanden worden gebruikt om stukken vlees van karkas af te scheuren, terwijl andere ze verkleinen.

 

Giraffe

 

De giraffe of giraf  is een hoefdier met een zeer lange nek  en lange en slanke poten . Het is het hoogste dier ter wereld: een volwassen giraffe kan een hoogte van rond de vijf meter bereiken. Het jong van een giraffe is al van de geboorte 2 meter.

Het woord “giraffe” komt van het Italiaanse woord giraffa dat ontleend is aan het Arabische woord zarńĀfa. De Romeinen noemden de giraffe camelopardalis, wat letterlijk “kameelpanter” betekent. Deze benaming komt nog terug in het¬†Afrikaanse ¬†(kameelperd) en vroeger ook in het Nederlands (kameelpardel).

Samen met hun nauwste verwant, de veel kleinere okapi, die een zwart lichaam, gestreepte poten en een gevlekte kop heeft, vormen de giraffen de dierkundige familie.

 

 

Zebra

Een zebra is een paardachtige¬† afkomstig uit het midden en zuiden van Afrika. De dieren staan vooral bekend om hun zwart-witte strepenpatroon. Algemeen gezien zijn het erg sociale dieren. Zebra’s leven met verschillende harems bijeen in een grotere kudde. De¬†mens ¬†is er nooit echt in geslaagd ze te temmen, in tegenstelling tot paarden en ezel , hun naaste verwanten. Hun paniek-instinct bij onraad bleek moeilijk af te leren. De zebra is een herbivoor.

 

Woestijn

Een woestijn is een gebied met minder dan 200 mm neerslag per jaar, waardoor er relatief weinig fauna aanwezig is. Veelal wordt gedacht, dat de grond van woestijnen onvruchtbaar is, maar dit is vaak juist niet het geval. Na een regenbui kan een groot deel van de woestijn ineens zeer sterk begroeid worden, maar de woestijngrond is niet in staat het water lang vast te houden en dan sterven de planten weer af. In woestijnen bieden oasen soms omstandigheden waar ook mensen kunnen leven. Een oase is een plek in de woestijn, waar toegang tot water is.

Een stereotiep beeld van een woestijn is dat het een uitgestrekte kale vlakte met zandduinen en een zeer hoge temperatuur is. Dit geldt echter voor slechts een klein deel van de woestijngebieden op aarde. Er zijn ook woestijnen in de gematigde en de polaire zones.

Voorbeelden van woestijnen zijn de Sahara , de Gobi, de Kalahari , de Namibwoestijn, de Negev, de Grote Arabisch Woestijn, de Atacama, de duinen bij Merzouga, de ijswoestijn  en het centrale gedeelte van Antarctica.

 

Kameel

 

De kameel is een hoefdier uit de¬† eeltpotige . In archa√Įsch Nederlands, bepaalde dialecten en sommige uitdrukkingen wordt hij ook kemel genoemd. De kameel verschilt van de¬†dromedaris ¬†door het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft er een, de kameel twee. Vanouds kan kameel op beide soorten van het geslacht¬† slaan. Daar het woord uit het Arabisch komt , bedoelde men er oorspronkelijk zelfs vooral de dromedaris mee: de tweebultige kameel wordt in de Arabische wereld niet gehouden. Het woord kameel is afgeleid van de wortel schoonheid’ en betekent dan ook zoveel als ‘sierlijk beest’.

 

 

 

 

 

 

stokstaartjes

 

 

Het stokstaartje¬† is een klein roofdier dat tot de mangoesten behoort. Hij wordt ook wel “aardmannetje” genoemd en bewoont alle delen van de Kalahari in zuidelijk Afrika (Angola, Botswana ,¬†Namibi√ę ¬†en Zuid-Afrika . In het Afrikaans en het Engels worden stokstaartjes “meerkat” genoemd. Daardoor wordt de naam ‘meerkat’ soms foutief in het Nederlands overgenomen uit films, bijvoorbeeld de Disneyfilm De Leeuwenkoning . In het Nederlands is “meerkat ” echter een naam voor een groep apen . Het stokstaartje eet voornamelijk insecten, spinnen,¬†schorpioenen ¬†en slakken. Van alle mangoesten zijn de stokstaartjes de meest sociale. Het stokstaartje wordt niet bedreigd en kan in huizen worden aangetroffen.

 

 

 

Hoe veel soorten  vissen bestaan er

a 64.000

b 52.000

c33. 000

d32.000

laat het¬† antwoord weten zeg het aan Stan of Thomas of in de reactie.ūüĎć

 

Author: Stan van Riel

ik ben Stan. ik ben 9 jaar oud. mijn hobby's zijn : Judo & Voetballen. ik zit in Maansteen. in unit 3. ik ben jarig op 8 maart. ik zit op BS klinkers. en ik schrijf artikelen.

Share This Post On

4 Comments

 1. dank je wel papa mama en Raf k

  Post a Reply
 2. Hallo Stan, wat een mooi artikel!! Het antwoord op je vraag is antwoord d. er zijn 32.000 soorten vissen op de wereld. Ik vraag me af hoeveel er over 25 jaar nog over zijn. :-(
  groetjes van Mama Susanne

  Post a Reply
 3. Hoi Stan met plezier heb ik je verhaal gelezen.
  Het is zeer duidelijk en leerzaam.
  Dus zorg zelf ook dat je zuinig op de natuur bent.
  Gr. Dick

  Post a Reply
 4. Stan leuk artikel

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *