Vliegtuigen

Nederlandse vliegtuigen 

KLM 

KLM zijn blauwe vliegtuigen, die het meest voorkomen op Schiphol. De oprichter van KLM heet Albert Plesman. De KLM is opgericht op 7 oktober 1919,in Den Haag. KLM staat voor Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Hij kan vliegen naar New York, Los Angeles, Peking, Barcelona, Rome, Parijs enz.

Transavia 

Transavia is het meest wit met groen. Hij is opgericht op 17 november 1966. Hij vliegt naar Istanbul (Sabiha Gökçen), Lissabon, Bologna, Faro, Alicante, Split, Montpellier, Marrakech, Catania (Sicilië).

Gevechtsvliegtuigen

F-16 

Een F-16 is een gevechtsvliegtuig. De eerste vlucht was op 2 januari 1974. De F-16 is een van de snelste vliegtuigen van de wereld! Hij kan een snelheid halen van wel 2414 km per uur!

File:Belgian military F-16 Fighting Falcon conducts a combat patrol over Afghanistan.JPG

F22 Raptor

De f22 raptor is een gevechtsvliegtuig. Deze kan twee raketten en twee bommen! Deze kan een snelheid halen van 2410 km per uur! Dit toestel kan met twee tanks, kan hij 2977 km vliegen, en dan moet hij tanken.

Apache 

Apache staat in de top 3 sterkste vliegtuigen! Hij kan wel zestien raketten mee nemen! Een Apache is wel een helikopter. De topsnelheid is 293 km per uur.

CH-47 Chinook 

Chinook’s kunnen wel drie auto’s vervoeren. De topsnelheid van een Chinook is 315 km per uur. Zijn maximale gewicht is 24494 kilo.

A400m 

De a400m is een militair vliegtuig voor het leger. Het leger gaat dan in het vliegtuig, en kan dan in een keer worden vervoerd. Dit vliegtuig is geen passagiers vliegtuig! Dit toestel heeft een kruissnelheid van wel 780 km per uur!

Belgische vliegtuigen 

Brussel Airlines 

Brussel Airlines is opgericht op negen november 2006. Dit vliegtuig heeft zeventig bestemmingen. Deze komt het meest voor bij Brussel (logisch).

Franse vliegtuigen 

Air France

Air France werkt samen met KLM. Ze komen veel voor op Paris Charles De Gaulle. Hij gaat naar veel bestemming (zoals Schiphol, Madrid, Bangkok en Barcelona)

Duitse vliegtuigen 

Lufthansa 

Lufthansa is een Duitse vliegtuigmaatschappij. Dit vliegtuig is opgericht op 6 januari 1953, in Keulen, in Duitsland. Het hoofdkantoor ligt ook in Keulen.

Germanwings 

Germanwings is een Duits vliegtuig. De thuisbasis is Keulen, dat ligt in Duitsland. Hij opgericht op 27 oktober 2002. Dit vliegtuig is ook een keer gecrasht, ga naar http://www.josmontulet.nl/wordpress/vliegcrash-zuid-frankrijk/. Hij heeft 100 bestemmingen.

Air Berlin 

Air Berlin is ook een Duits vliegtuig. De oprichter van deze maatschappij heet: Kim Lundgren. De thuisbasis van deze vliegmaatschappij, is ook Berlijn, dat is Duitsland. Hij is opgericht in juli 1978, in Oregon, dat ligt in de Verenigde Staten.

Spaanse vliegtuigen 

Spanair 

Spanair is een Spaans vliegtuig. De thuisbasis van deze vliegtuigmaatschappij is Palma de Mallorca (Spaans eiland). Hij is opgericht in december 1986. Hij heeft 37 bestemmingen. de eerste vlucht was in maart, 1988. Het hoofdkantoor ligt in Barcelona, Catalonië, Spanje.

Iberia 

Iberia heeft 75 bestemmingen. Hij is opgericht in 1927. De eerste vlucht was op 15 december 1927. Het hoofdkantoor ligt in Madrid, Spanje. De thuisbasis is Spanje.

Vueling

De thuisbasis van vueling is Barcelona El Prat. Deze vliegtuigmaatschappij is opgericht in februari 2004. Dit vliegtuig heeft 155 bestemmingen. Het hoofdkantoor staat in Barcelona, Spanje.

Girjet 

Dit vliegtuig is opgericht in eind februari 2003. De eerste vlucht, was vier maanden later. Het hoofdkantoor staat in Barcelona, Spanje.

Air Europa 

Air Europa is een luchtvaartmaatschappij in Spanje. Hij is opgericht in 1986. Hij heeft 46 bestemmingen. Het hoofdkantoor staat in Llucmajor, Majorca, Spanje.

Italiaanse vliegtuigen 

Alitalia 

Alitalia is een Italiaans vliegtuig. De maatschappij is opgericht op 1946. De eerste vlucht 1947. Het hoofdkantoor staat in Rome, Italië. De hubs van deze maatschappij zijn: Roma Fiumicino & Milaan Malpensa.

ATR-72

ATR is een Frans-Italiaans maatschappij. Hij is 27 meter lang in de lengte. De ATR 72 is een tweemotorig turboprop-passagiersvliegtuig. Het kan 74 passagiers vervoeren en heeft een tweekoppige bemanning.

Ierse vliegtuigen 

Ryanair 

Ryanair is een budgetmaatschappij. Hij komt overal voor, zoals in, Eindhoven. De Ryanair is opgericht 1985 in Ierland. Deze vliegt bij Eindhoven veel.

Aer Lingus 

Aer Lingus is de nationale luchtvaartmaatschappij van Ierland. Hij heeft 77 bestemmingen. Het hoofdkantoor staat in Dublin, Ierland. Hij is opgericht in 1936. Hij heeft maar één hub en dat is: Dublin Airport.

Engelse vliegtuigen 

British Airways 

British Airways, of afgekort BA, is de grootste luchtvaartmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk en een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa. British Airways is opgericht in 1924. Hij heeft 183 bestemmingen. Het hoofdkantoor staat in Londen, Engeland. Zijn hubs zijn: Londen Heathrow & Londen Gatwick. En er zijn 295 vliegtuigen gemaakt van deze luchtvaartmaatschappij.

Zwitserse vliegtuigen 

Swissair 

Swissair was van 1931 tot de liquidatie de nationale luchtvaartmaatschappij van Zwitserland. Hij is opgericht op 26 maart 1931.

Finse vliegtuigen 

Finnair 

Finnair is een Finse luchtvaartmaatschappij. Hij is opgericht op 1 november 1923. Hij heeft 43 vliegtuigen, en 92 bestemmingen. Het hoofdkantoor staat in Vantaa, Finland.

Turkse vliegtuigen 

Turkish Airlines 

Turkish Airlines is een Turkse luchtvaartmaatschappij, gevestigd in Istanboel. Het is de nationale maatschappij van Turkije en vliegt naar bestemmingen in Europa, het Midden- en Verre Oosten, Noord-, Oost- en Zuidelijk Afrika en de Verenigde Staten. Hij is opgericht op 20 mei 1933. En het hoofdkantoor staat in Istanboel, Turkije.

Senegalese vliegtuigen 

Senegal Airways 

Senegal Airways zijn vliegtuigen uit Senegal. Hij heeft 7 bestemmingen. Senegal is een land in Afrika.

Keniaanse vliegtuigen 

Kenya Airways 

Kenya Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij uit Kenia en de op vier na grootste maatschappij in Afrika na South African Airways. Hij is opgericht in 1977. Hij heeft 46 bestemmingen. Het hoofdkantoor staat in Nairobi, Kenia. Hij heeft 31  vliegtuigen.

Afrikaanse vliegtuigen 

South African Airways 

South African Airways is de grootste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Afrika. Hij is opgericht op 1 februari 1934. Het hoofdkantoor staat in Kempton Park, Zuid Afrika.

Japanse vliegtuigen

All Nippon Airways 

All Nippon Airways is een Japanse luchtvaartmaatschappij met hoofdkantoor in Tokio. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld van Japans grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij. Hij is opgericht in 1952.

Chinese vliegtuigen 

China Southern Airlines 

China Southern Airlines Company Limited is een luchtvaartmaatschappij uit China en bestaat sinds maart 1995. Het is de grootste luchtvaartmaatschappij in China. Hij is opgericht op 1 juli 1988. Het hoofdkantoor staat in Kanton, China.

Singaporese vliegtuigen 

Singapore Airlines 

Singapore Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Singapore. Thuishaven is de Internationale Luchthaven Changi. Het is sinds 2000 lid van de luchtvaartalliantie Star Alliance. Het hoofdkantoor staat in Singapore. Hij is opgericht in 1947.

Amerikaanse vliegtuigen 

American Airlines 

American Airlines, is een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Het hoofdkantoor van de maatschappij is in Fort Worth, Texas, vlak bij Dallas-Fort Worth International Airport. Doug Parker is de voorzitter van de raad van bestuur en CEO. Hij heeft 344 bestemmingen.

Ik hoop dat u nu een beetje weet welke vliegtuigen er zijn, en informatie over de vliegtuigen.

Geschreven door: Bram van den Bersselaar.

Foto’s door: Stijn Heuts.

Bron(en): Alle luchtvaartmaatschappijen & wikipedia.

Author: Bram van den Bersselaar

Hoi ik ben bram van den Bersselaar. Ik ben 10 jaar en zit in groep 6 maansteen. En dat is op Basisschool klinkers. En ik ben journalist.

Share This Post On

3 Comments

   • coooooooooooooooool
    en leuk

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *